Liikuntarajoitteisuus tai hengitystuki eivät estäneet Pietari Ahtiaista toteuttamasta vuosien haavettaan – Pietarin keittiössä kokoaa Ahtiaisten kotiruokareseptit kirjaksi

17.1.2021

Pietari Ahtiainen pitää kovasti ruuanlaitosta. – Keittiöhommissa henkilökohtaiset avustajat ovat tukenani eli ovat käytännössä minun käteni, hän sanoo. Kuva Pietari Ahtiaisen kotialbumi.

Arkisiin kotiruokiin saa Ahtiaisen mukaan vaihtelua inspiroimalla. Vuosien ajan mielessä muhinut kirjaprojekti on vihdoin valmis.

Duchennen lihasdystrofiaa sairastava savonlinnalainen Pietari Ahtiainen on julkaissut oman keittokirjan, joka on saanut nimekseen Pietar.in keittiössä.

Ahtiainen kertoo, että kaikki kirjaan kootut reseptit on itse kehitelty ja kokeiltu. Hänen oma elämäntilanteensa hidasti keittokirjan kasaamista, sillä lähes kaikki reseptit olivat valmiina kokoamista varten jo vuosien ajan.

Osaksi hän laittaa keittokirjan viivästyksen syyksi myös oman laiskuutensa. Pääasia tällä hetkellä kuitenkin on, että kirja on nyt lopulta valmis.

– Olen korona-aikana viihtynyt kotona paljon ja elokuussa syntyi inspiraatio kirjan kasaamiseen. Ennen koronaa elämässä oli paljon enemmän muuta tekemistä kuin istua läppärin äärellä, hän kertoo.

Kirjassa on lähinnä niitä ruokia, joita Pietari ja puolisonsa Maiju Ahtiaisen kotona syödään. Reseptit ovat Ahtiaisen perheen arkiruokaa. Reseptejä on sekä liha- että kasvisruokiin.

Pietari Ahtiainen kertoo, että hänen oma suosikkinsa on munakoisocurry, johon hän tutustui Tallinnan reissullaan.

– Resepti on totta kai oma versioni kyseisestä ruoasta. Kirjassa on monia reseptejä, jotka ovat erityisesti Maijun suosikkeja. Esimerkkinä vaikkapa yksinkertainen herkku hiillosmakkara. Keittokirjan sivuilla on 50 erilaista reseptiä.

Kotona kokkina on tavallisesti talon isäntä itse. Henkilökohtaiset avustajat toimivat ruoanlaitossa hänen käsinään niin kuin Ahtiainen asian itse ilmaisee.

– Ruuanlaitossa pienillä muutoksilla niin kuin mausteita vaihtelemalla voi saada paljon uutta makua ruokiin. Luovuutta siihen siis tarvitaan. Itse tykkään etenkin intialaisesta ja kiinalaisesta ruuasta. Mielelläni valmistan niitäkin itse.

Ahtiainen on valinnut kirjaan sellaisia ruokia, joita on helppo ja nopea valmistaa. Kaikki reseptit onnistuvat myös gluteenittomana ja laktoosittomana.

"Ruuanlaitossa pienillä muutoksilla niin kuin mausteita vaihtelemalla voi saada paljon uutta makua ruokiin. Luovuutta siihen siis tarvitaan. — Pietari Ahtiainen"

Ahtiainen arvelee, että monet ihmiset kokevat ruuanlaiton ottavan arjessa liikaa aikaa, ja sen vuoksi samat ruokalajit kotona toistuvat usein.

– Uuden keittokirjan toivon kovasti tuovan helpotusta tähänkin asiaan.

Omakustanteisen keittokirjan valmistaminen nytkähti viime vuonna vauhdilla eteenpäin, kun Ahtiainen sai kirjan kustannuksiin lihastautiyhdistyksen jäsenille tarkoitetun apurahan Hilkka ja Eino Lindströmin rahastosta.

Rahasto jakaa apurahoja lihastautia sairastaville henkilöille esimerkiksi opiskeluun, harrastuksiin tai mahdollisuuteen osallistua järjestötoimintaan.

Pietari ja Maiju Ahtiainen ovat molemmat liikuntarajoitteisia ja he kumpikin käyttävät hengitystukea. Maiju Ahtiainen sairastaa CMD:ta eli kongentiaalista lihasdystrofiaa.

Pietari on kotoisin Saarelta, joka on nykyisin osa Parikkalaa ja Maiju Pohjois-Karjalasta. Pietar.in keittiössä -keittokirja on ollut Pietarin oma projekti, kun taas Maiju Ahtiainen on kirjoittanut useita runokirjoja.

Pariskunta kertoo paljon asioistaan somessa ja rajoituksistaan huolimatta ovat ehtineet matkustella maailmallakin. Toisensa he tapaisivat vuonna 2013 ja menivät naimisiin vuonna 2014.

– Rakkaiden ihmisten ja matkailun lisäksi minulle elämässä tärkeitä asioita ovat ruoka, musiikki, oma koti sekä valokuvaus. Musiikissa suosikkejani ovat Juha Tapio, Cheek sekä bändeistä Haloo Helsinki, Pietari Ahtiainen kertoo.

Pietar.in keittiössä -omakustanteen on julkaissut BOD Books on Demand.

Lisää Pietari Ahtiaisen uudesta kirjasta ja hänen elämästään voit lukea nettisivuilta Pietar.in.

Risto Leppänen

Julkaistu eSaimaa verkkolehdessä 3.1.2021